• Recycling and Sustainable Building Practices at the Haggart Observatory

      Recycling Built the Observatory

      The Haggart Observatory is a model for sustainability in the community.

      Several of the key elements include:

      • Recycled materials were used extensively in both the original construction and the renovation.
      • The supporting power poles were salvaged from a Portland General Electric substation in Welches.
      •  Most of the original framing timbers in the main structure were recovered from the burned remains of the old Smuckers Jelly Cannery (now the site of the Clackamas Community College Art Building).
      •  The flooring in the dome and metal struts that support the telescope came from bleachers discarded by the college.
      •  The deck hand railing was made from 100% post-consumer recycled plastic (milk jugs).
      •  The spiral stair rails are a plastic/wood chip hybrid.
      •  The new deck is steel and the warming hut is sided with corrugated steel.The flooring in the lower room was made from shredded and recycled tires.

      In addition, some of the optical equipment was made salvaged materials. For example, the finder scope used to point the main telescope was built from parts taken from a broken pair of binoculars donated to the Observatory. CCC is proud to feature such a prominent example of sustainable practices in the Northwest.